Η επιληψία, σαν γενικός όρος, αναφέρεται σε μία από τις συχνότερες νευρολογικές διαταραχές, που εκδηλώνεται με επιληπτικές κρίσεις.
Η επιληψία δηλαδή είναι η χρόνια πάθηση και οι επιληπτικές κρίσεις το σύμπτωμα.
Κοινός κανόνας είναι ότι ένα επεισόδιο επιληπτικής κρίσης δεν είναι αρκετό για να μπορέσει ένας νευρολόγος να δώσει διάγνωση επιληψίας.
Σχεδόν το 10% όλων των ανθρώπων μπορεί σε κάποια φάση της ζωής του να έχει μια μοναδική κρίση. Απαιτούνται τουλάχιστον δύο απρόκλητες επιληπτικές κρίσεις για να γίνει μια σχετική διάγνωση.
Υπάρχουν πολλοί τύποι επιληπτικών κρίσεων και για αυτό η συμπεριφορά ενός επιληπτικού ασθενή από έναν άλλον επιληπτικό διαφέρει κατά πολύ.
Μπορεί να είναι αρκετά ήπιες και να εκδηλώνονται απλώς ως «διακοπή συμπεριφοράς» ή αίσθημα δυσάρεστης οσμής, ή μπορεί να είναι θορυβώδεις με έντονους σπασμούς των άκρων και απώλεια συνείδησης.
Η ταξινόμηση των κρίσεων γίνεται με βάση τα κλινικά και τα ηλεκτροεγκεφαλογραφικά τους χαρακτηριστικά. Μπορεί να είναι εστιακές (να ξεκινούν δηλαδή από μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, με ή χωρίς επέκταση σε άλλες περιοχές), ή γενικευμένες (όταν συμμετέχουν ταυτόχρονα και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου).
Η επιληψία δεν έχει καμία αναγνωρίσιμη αιτία σε περίπου τα μισά από τα άτομο στα οποία διαγιγνώσκεται. Στα υπόλοιπα, μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, όπως κρανιοεγκεφαλική κάκωση, νεοπλασίες του εγκεφάλου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, μεταβολικές διατατραχές και εκφυλιστικές παθήσεις.
Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας πληθώρα φαρμάκων ενδεικτικών για κάθε τύπο επιληψίας. Ωστόσο, υπάρχουν επιληψίες ανθεκτικές στην φαρμακευτική αγωγή. Σε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις εφαρμόζονται και χειρουργικές θεραπείες για τον έλεγχο των κρίσεων.
Τι κάνουμε σε περίπτωση που κάποιος εκδηλώσει επιληπτική κρίση
- Παραμείνετε ήρεμοι και περιμένετε να περάσει η κρίση (συνήθως διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά).
- Κυλήστε προσεκτικά το άτομο στο πλάι.
- Τοποθετήστε κάτι μαλακό κάτω από το κεφάλι του.
- Χαλαρώστε τυχόν σφικτά ρούχα επάνω του.
- Μην προσπαθήσετε να βάλετε τα δάχτυλα ή οτιδήποτε άλλο στο στόμα του ατόμου.!!!!!
- Μην προσπαθήσετε να τον συγκρατήσετε !
- Απομακρύνετε αιχμηρά αντικείμενα γύρω του.
- Μείνετε μαζί του μέχρι να φτάσουν οι Πρώτες Βοήθειες.
- Παρατηρήστε καλά το τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή, προκειμένου να μπορείτε να παρέχετε λεπτομέρειες σχετικά με το τι συνέβη στους γιατρούς.
- Χρονομετρήστε τηνεπιληπτική κρίση.
- Μετά την κρίση μιλήστε ήρεμα και καθησυχαστικά. Μην εγκαταλείψετε τον ασθενή μέχρι να επανέλθει η διαύγειά του.